Fälld för solbränna

20120920-083203.jpg

Reklamombudsmannens opinionsnämnd skriver i sitt uttalande att de ”finner att reklamen är utformad med avsaknad av veder­börlig känsla för socialt ansvar.”
källa Aftonbladet

Tidigare i år lanserade H&M en kampanj för sommarens badmode.

Kampanjen blev attackerad för att vara sexistisk och på andra håll hölls debatter om att bilden uppmanar till ohälsa, dvs den rejäla solbrännan.

Jag läste lite om detta efter att ha hört detta på radio. Jag hittad en tjej som skrivit om detta och hon hade hittat ett citat från en debattartikel.

”Det är sorgligt att skriva, men H&M kommer genom sin senaste reklamkampanj, förutom att sälja baddräkter, bidra till att allt fler förlorar livet i hudcancer”, skriver Yvonne Brandberg och Stefan Bergh i debattartikeln.”

20120920-083208.jpg

Annonsen blev anmäld för sexism men fälldes för att modellen var för solbränd!

Okej, nu kan man se det såhär, och jag är aldrig svart eller vit i min åsikt, antingen är det väldigt väldigt bra att dem fälldes för solbrännan. För folk vet ju inte att sola för mycket är dåligt. Att ligga och steka för att få en annan hudfärg än din egen för att se snygg ut är väldigt vanligt och ibland kan vissa gå för långt.

Anledningen till att man återgår till sin normala hudfärg efter att ha solat är just för att du behöver inte ett så starkt melaninskydd när du är i ett land med ständigt molnig sky. Det räcker med en solfaktor på 15.

Eller så ser man det som att kvinnan på bilden är från Brasilien och har lättare att bli brunare än dem från Skandinavien. Tror dock inte att man ska anta att andra ska veta det. Jag kan hålla med Parisa att modellen är lite väl solbränd, det ser för oss som bor här uppe i Skandinavien ut som att hon somnat i solen, men är det för mycket för att visa andra? Man ska ju faktiskt aldrig anta att alla vet sitt eget bästa. För ibland är utseende prioriterat.

Jag står nog inte på någon sida i det här fallet, jag tycker själv att det var en rolig sak att höra: anmäld för en sak, granskad och fälld för en annan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s